8/11/06

Νύφη...

...του Θερμαϊκού, πανέμορφη πόλη για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη ήρθε στο μυαλό μου. Υπαίτιος δεν ήταν κανένας άλλος από την εκπομπή αριστούργημα του Ηλία Μαμαλάκη "Μπουκιά και Συχώριο", η οποία γνωρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία διεθνώς, που σήμερα επισκέφτηκε τη συμπρωτεύουσα.

Η γλυκιά ανάμνηση του τελευταίου, σχετικά πρόσφατου, ταξιδιού μου προς Θερμαϊκό μεριά ζωντάνεψε αμέσως μέσω του οδοιπορικού στις γειτονιές της πόλης. Δεν είναι μόνο οι αγορές, τα μαγαζιά, φυσικά τα φαγάδικα με γεύσεις όπως τα "βυζάκια της Μαρίας" (τρελά γέλια όταν υπάρχει Μαρία στην παρέα)και οι εμπορικοί δρόμοι του κέντρου. Είναι ο συνδυασμός μιας πόλης με ένα πρωτόγνωρο ρυμοτομικό σχέδιο που για μας τους Αθηναίους είναι λίγο... εξωπραγματικό! Αλλά δεν τελειώνει εκεί...

Με το που θα βγει κανείς να κάνει τη βόλτα του θα παρατηρήσει ότι πρόκειται για μια πόλη που προσφέρεται για περπάτημα για πολλούς και διάφορους λόγους, και όχι μόνο λόγο της δυσκολίας στάθμευσης κατά τους κυνικούς. Η πόλη είναι ένα θαύμα προς το κέντρο της με πάρα πολύ κόσμο να πλημμυρίζει τα πεζοδρόμια και την πλατεία Αριστοτέλους. Για αυτούς που δεν έχουν πάει ποτέ Θεσσαλονίκη θα δείτε ότι ο κόσμος είναι τελείως διαφορετικός εκεί. Πιο ανοιχτοί, φιλόξενοι, καλόκαρδοι... Προσωπικά ήταν σα να γύρισα αρκετά χρόνια πίσω στο "χωριό" μου, προάστιο της Αθήνας τότε και όχι απλά μια συνέχειά της όπως έχει καταντήσει σήμερα.

Όσοι έχετε τη δυνατότητα κάντε μια βόλτα για πάνω, κάτω ή τέλος πάντων ανάλογα με το που κατοικείτε, προς Θεσσαλονίκη μεριά. Δε θα απογοητευτείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: