19/4/08

Παίρνω σακούλα και δεν την πετάω...

...στα σκουπίδια! Είτε γιατί είναι φτιαγμένες από βιοδιασπώμενο πλαστικό, είτε γιατί θα τις ξαναχρησιμοποιήσω αρκετές φορές. Άλλωστε η χρήση της σακούλας που παίρνουμε στα ψώνια ουδέποτε θα έπρεπε, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει, να χρησιμοποιείται για να πετάμε τα σκουπίδια. Το πλαστικό που καταλήγει στις χωματερές καθώς και ο όγκος που καταλαμβάνει στις διάφορες μορφές του είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της σημερινής συγκομιδής απορριμάτων. Όχι βέβαια και η μοναδική...
Πολλοί θα έχουν δει στις ΗΠΑ ότι εδώ και πολλά χρόνια τα ψιλικατζίδικα και όχι μόνο δίνουν τα ψώνια σε χάρτινες σακούλες, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνονται με το αζημίωτο μεγάλες ενισχυμένες reusable πλαστικές τσάντες για να τις χρησιμοποιεί ο καταναλωτής ξανά και ξανά. Δυστυχώς το κόστος αυτών των "νεωτερισμών" είναι αρκετά δυσβάσταχτο αρχικά και συχνά απορρίπτονται από πολλούς. Κάτι το οποίο ελπίζω ειλικρινά να μη συμβεί και με τη νέα πρωτοβουλία αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας από εννέα αλυσίδες supermarket, οι οποίες σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων θα διαθέτουν ως εναλλακτική της πλαστικής σακούλας μια νέα από άμυλο καθώς και πάνινες.
Προσωπικά η ιδέα με βρήκε παραδόξως ευχάριστα έκπληκτο και λέω γιατί άκουσα κάτι για μοιρασιά του κόστους από πλευράς των αλυσίδων. Κάτι που φαίνεται πως δεν ισχύει σύμφωνα με το δημοσίευμα του διαδικτυακού τόπου της Ναυτεμπορικής. Άκου εκεί €2-€2,5 η σακούλα!

Αχ πού είναι το παλιό καλό διχτάκι που είχαν οι γιαγιάδες μας!...

Δεν υπάρχουν σχόλια: